fbpx

Matinspirasjon ved sure oppstøt og oppblåsthet.

vannkefir, etterfermentert, mango, gry hammer
Vannkefir med mango.

Matinspirasjon

Opplever du at maten blir liggende tungt i magesekken, har sure oppstøt, blir uvel, trøtt eller oppblåst raskt etter et måltid? Da kan det være at du trenger å støtte magesekk, milt eller bukspyttkjertel. De er alle en del av det vi kaller jordelementet i tradisjonell kinesisk medisin. De er innbyrdes avhengig av hverandre og påvirkes av hverandres tilstand. Mat som kan støtte disse organene, er gul og oransje mat! 

Det er mange råd jeg kan gi om tilskudd og livsstilsvaner for mage, milt og pancreas. Men nå skal det handle om mat som støtter disse øverste fordøyelsesorganene.  De skal spalte maten og overføre den til energi. I tillegg er milten et bloddanende organ og lager også antistoffer og immunforsvar som du for all del trenger gjennom den norske vinteren! ( Og ellers også )

Eksempler på gul og oransje mat er gulrøtter, havre, brun ris, mais, mango, gul og orange paprika, aprikoser, butternut squash ( eller hokkaido gresskar), honningmelon, belgfrukter, kålrot, søtpotet, ingefær og gurkemeie. Milten trenger også sunne fettsyrer som omega 3. Spis øko egg, laks, mandler, knuste linfrø og solsikkekjerner.

Eggeomelett med parmesan og reddiker   grønt.

Eggeomelett med parmesan og reddiker + grønt.

torsk, ertepure, karrisaus

Torsk med ertepurè , gulrøtter og karrisaus.

Denne gangen har jeg kost meg med blant annet Golden Milk som har tatt mange med storm i det siste. En deilig varmende drikk full av helsekraft.

Jeg tar 2 dl mandelmelk i en kjele. Mandelmelk lager man enkelt selv ved å bløtlegge 3 dl mandler over natten, ha i 8 dl vann og litt havsalt, + mandlene i en blender og blende i 1 min. Du kan også kjøpe mandelmelk på de fleste matbutikker.

Så har du i 1 dl vann, og har i en teklype med fersk ingefær eller to poser ingefær te. Dette varmes forsiktig opp, til den er passelig varm å drikke. Ha i gurkemeie, ca 1/2 ts og bittelitt svart pepper som drastisk øker effekten av den svært betennelsesdempende og næringsrike gurkemeien ( jern, magnesum, kalium og fosfor). Ha i 1 ss kaldpresset kokosolje eller  MCT olje, ha alt over i en kopp eller et glass og søt med kaldslynget honning ( fast i romtemperatur; det er den mest næringsrike) når drikken er drikkeklar. Vips så er det en gulgyllen, varmende drink.

Ellers på menyen er det mandelmelk med litt kaffe og ceylon kanel dryss ( mange fine antioksydanter og fettsyrer som hjelper energiproduksjonen din, og demper betennelser )

Det er eggeomelett med bitre og sterke reddiker som setter fart på fordøyelsessaftene. Ha litt parmesan oppå! Det smaker godt og gir mye kalsium. I tilegg er parmesan upasteurisert og har enzymene intakt. Derfor er den en venn av fordøyelsen.

Mandelmelk laget i blender.

Mandelmelk laget i blender.

goldenmilk

Golden Milk

mandler, bløtlagt, fermentert, surdeigsbrød

Surdeigsbrød etter Gry Hammers oppskrift.

Søndagsmiddagen ble torsk naturell som ble trukket i karrisaus. Smelt smør og surr 1 løk + 1-2 hvitløksfedd blank, ha i gulrøttene og bland sammen med karri og litt havsalt. Ha så på fløte, 1/3 liter, eller en boks med kokosmelk om du ikke tåler melk. bland alt godt og la det trekke et par minutter før du har i fisken i. Ha på lokk og la fisken trekke i til du ser kjøttet flaker seg, kun noen få minutter. Det  holder med 1 potet og helst økologisk. Den kan fint spises med skallet på, der sitter mineralene som hjelper deg å fordøye stivelsen inni.  

Lørdag eller søndag morgen er det deilig med chiapudding om du ikke lager det i uka i stedet. Ha bare en mix av knuste linfrø, solsikkekjerner, hakkede mandler, chiafrø og havregryn i en skål med havremelk. Den tynne suppa blir til pudding over natten i kjøleskapet. Ha øko banan i skiver, kanel og vaniljepulver oppå, sammen med frosne blåbær ( som også kunne vært med over natten og blandet inn) og litt smeltet kaldpresset kokosfett. Den bør smeltes forsiktig, helst i vannbad. Den er flytende ved 24 grader, så i mage hjem er den allerede flytende. Som her hjemme hos meg. 

Sist, men ikke minst slo jeg til med gul vannkefir. Den boblende, morsomme drikken som daglig kan levere deg melkesyrebakterier og organiske syrer til tarmfloraen, ble nå etterfermentert med mango i 12 timer på kjøkkenbenken. Superdeilig, frisk og syrlig smak. 

Jeg håper du fikk lyst til å sende noen gode tanker til milten din, takke magen for alt den gjør for deg og pleie deg selv med gul og oransje mat! 

Meld deg på Kurs i fermentering 08.03

kurs 4,5 t med både foredrag, praktisk fermentering, Qi-gong og goodiebag: 1700 kr ordinær pris. Nå : kun 1400 kr!
Dette blir siste sjanse i Solbakken 1 i Drammen siden kjøkkenet skal bygges inn i en leilighet.