fbpx

Ut på reise? Reis trygt med melkesyrebakterier. Vi dro til Thailand og Vietnam med små barn.

reis trygt med melkesyrebakterier
Ut på reise? reis trygt med melkesyrebakterier.

Ut på reise? Reis trygt med melkesyrebakterier. Vi dro til Thailand og Vietnam med små barn.

kamillahill.no, 4barns mor, homeopat,ernæringsgterapeut
Kokosmelk

Ut å reise til land langt borte

I desember 2018 dro jeg med mann og barn på 1 år, 8, 10 og 13 år til Thailand og Vietnam, for en hel måned. Vi skulle også være 3 dager i Qatar for å gjøre kontrastene og turen enda mer et eventyr.  Med i kofferten hadde jeg sikret meg nok tilskudd av melkesyrebakterier for hele familien, av gode grunner. Før jeg begynte med probiotika på reise, kunne bare en tur til Hellas eller Spania gi meg forstoppelse og Brage og Kira ørebetennelse etter bading. Nå ville jeg ha en myk og velfungerende mage, slippe å bli syk,  og ha friske og glade barn.  I Thailand, Vietnam og Qatar tok jeg hver dag tilksuddet mitt av probiotika, vi  smakte på all slags mat laget på gaten og på bord som aldri hadde sett såpe eller Antibac. Og vi holdt oss friske hele turen. Det ønsker jeg for deg og din familie også. Drømmer du om å dra til land langt borte, oppleve kultur, natur og et annet folkeslag? Og samtididg holde deg og familien din frisk midt i kaoset av smaker, lukter, mopeder og fremmed bakterieflora? Den kjente forfatteren og foredragsholderen i helse og ernæring, Sara Pope driver nettstedet The Healthy Home Ecologist. Hun forklarer hvorfor probiotika og melkesyrebakterier kan være avgjørende for en trygg reise og ferie. 

Trygg reise med melkesyrebakterier

 Vi la mye av sjela vår i denne reisen, både i planlegging, penger, fri fra jobb og skole, og med en stor drøm om å knytte sterke bånd gjennom opplevelsene som ventet. Det var bare det at jeg visste denne drømmen lett kunne knuses hvis en eller flere av oss ble skikkelig syke. Sara Pope sier at immunforsvaret  ofte blir redusert når du flyr langt. Du blir lett dehydrert på en lang flytur, i tillegg til lite søvn. Bare det å reise til en annen tidssone kan sette immunforsvaret og fordøyelsen i en dårligere forfatning med midlertidig mindre produksjon av magesyre. Lite magesyre gjør at sykdomsfremkallende mikrober får lov til å passere like sprell levende ned gjennom fordøyelseskanalen.

På ferien  vil de vanlige spise- og do-rutinene endres, og maten er ofte helt annerledes. Det kan fort snike seg inn forbløffende mye mer pizza, baguetter, toast, pasta, øl, vin, brus og is. Og tilsvarende lite fiber. Jeg snakker av erfaring. Innen man kommer frem til reisemålet er ikke immunforsvaret like «fit for fight» som i den vante rytmen hjemme. Når du stiger ut av taxien og kaster deg ned på sengen på hotellrommet, eller i hengekøya på stranden som jeg gjorde, er det en helt annen bakterieflora i kokosnøtten eller maten du bestiller. Det eksotiske stedet med de smilende menneskene og solen som varmer, har en like eksotisk og fremmed bakterieflora i maten, drikkene og miljøet. Immunforsvaret opplever det som skadelige mikrober og kan sette i gang en turistdiarè eller andre infeksjoner. 

 

 

Et mylder av fremmed bakterieflora: Velg et godt tilskudd av probiotika

 

Et mylder av fremmede og patogene bakterier, virus, sopp og parasitter kan lett havarere hele ferien. Vi reiser tryggere med melkesyrebakterier som styrker fordøyelsen og immunforsvaret. 70-80% av immunforsvaret sitter i tarmfloraen, og tilskudd av melkesyrebakterier kan beskytte deg mot farlige inntrengere. Jeg anbefaler gode doser probiotika både 4 uker før reisen, under hele ferien og 2 uker etterpå. Man kan også med fordel fortsette å ta probiotika hver dag ellers i året også. Vanlig stress og belastninger gjennom miljøgifter og konserveringsmidler er nok til å svekke den gode tarmfloraen vår. Selv tar jeg melkesyrebakterier daglig, i tillegg til fermentert mat som grønnsaker, kefir eller kombucha. 

 

Dengue Feber 1. juledag. Men ikke vi.

I Thailand fikk vi råd om å vente med å kjøpe mat fra gaten før det hadde gått en uke og vi hadde vent oss til bakteriefloraen der. Etter 1 uke spiste vi gatemat både i Thailand og i Vietnam , og på all verdens restauranter, uten å få matforgiftning, turistdiarè eller bli syke en eneste dag. Med den fantastiske maten vi spiste, med mye frukt fra selgerne på stranden og urter og grønnsaker generelt, synes jeg nesten magen min fungerte enda bedre enn hjemme. Så glad jeg er for at jeg kan noe om tarmflora , og vet hva probiotika kan gjøre for immunforsvaret på reise! Vi spiste til og med ferske scampi som en vitnamesisk dame stekte for oss med bærbart stormkjøkken på stranden. Jeg var kanskje ikke helt enig i bruken av type matolje, men det var veldig godt, og sterkt med chili og hvitløk.

Havnet i «fengsel»

På reise er man ekstra sårbar om man blir syk, og et kraftig skår i gleden over å være sammen som familie på ferie. Det skjedde med en familie vi tilbragte litt tid med i julen i Vietnam. Vi spilte fotball på stranden i Mui Ne, kite-surfet og spiste på Food Court, et fantastisk miljø av restauranter i en avslappet og levende atmosfære.  1. juledag ble pappaen veldig syk og lagt inn på sykehus, som besto av tre harde senger med gitter foran vinduene. Et lite hyggelig sted å feire jul. Kona var lege og forsto hvor syk han var. Selv ville han ikke legges inn, og ødelegge ferien for barna og familien. På sykehuset forsto legen med en gang at han hadde fått Dengue fever, et virus som ga høy feber og sterk hodepine. Den eneste behandlingen var smertestillende og intravenøs væske. Mens kona og de to sønnene måtte dra alene på de planlagte utfluktene et par dager unna, ble han liggende på den harde, triste sengen. Det var ikke annet å gjøre enn å la tiden jobbe, la immunforsvaret jobbe for å få bukt med viruset. Jeg vet ikke, men jeg tror ikke han tok melkesyrebakterier før og under feriereisen. 

Unngå turistdiarè og feriemage med probiotika.

Turistdiarè er et vanlig problem mange mennesker opplever når de er på reise.Ffaktisk så mange som opp til 50% opplever denne irriterende og plagsomme diarèen når de drar hjemmefra på ferie eller jobbreise. Turistdiarè skyldes bakteriell forurensning i mat eller drikke. Bare fordi disse bakterien er fremmede for oss kan de gjøre oss syke, mens de lokale kan tåle dem. Det tar vanligvis 2-3 dager å utvikle symptomene, som er løs mage, og ofte med magesmerter og kvalme i tillegg. Etter at man kommer hjem kan symptomene vare i opptil 10 døgn. På klinikken møter jeg mange som har slitt med magen og utviklet matintoleranser etter matforgiftning i utlandet for flere år siden. Les om matforgiftning, matintoleranser og probiotika i historien til May-Britt og Charlotte. May-Britt fikk matforgiftning i Thailand og Charlotte på reise i Afrika.

Tarmflora og fordøyelsen er kilden til helse, immunforsvar, fokus og indre ro, så det betyr så mye å ta vare på den. En kraftig turistdiarè er etter min erfaring som terapeut ikke bare ubehagelig og kan ødelegge reisen. Den kan skape langt større problemer lenge etter reisen også. Probiotika er så lett å ta tilskudd av på reise , og i Vietnam og Thailand finner du i tillegg verdens sunneste matrett i de fleste matbutikker, nemlig kimchi! Denne fermenterte grønnsaksretten taes som et tilbehør til måltidet, og hjelper fordøyelse og tarmflora. 

Forskerne har studert bruken av gode, levende tarmbakterier for å beskytte mot og behandle turistdiarè, og opprettholde en god fordøyelse når man er på reise. En metaanalyse med over 900 studier fra mellom 1977 til 2005, viste at gode tarmbakterier som i probiotika, signifikant kunne beskytte mot turistdiarè uten bivirkninger. 

En bredspektret probiotika med de gode bakteriestammene lactobacillus acidophilus og bifidobacterium bifidum, viste seg å være særlig beskyttende selv når man reiste til utviklingsland der risikoen for å bli syk var større.

Hvorfor melkesyrebakterier beskytter oss på reise

I følge MD. Natasha Campbell-McBride, vil probiotika tatt i en terapeutisk dose på reise, booste immunsystemet ditt på flere måter. For det første vil det kunne gjøre magen og avføringen din regelmessig slik at du unngår forstoppelse. Forstoppelse er vanlig på grunn av forskjell i tidssoner, og forstyrrelser i spise- og sovemønster. Dehydrering ved lang flyreise bidrar også raskt til forstoppelse for mange. 

For det andre vil en sterk probiotika beskytte fordøyelseskanalen fra sykdomsfremkallende bakterier som finnes i mat og drikke. Siden 70-80 % av immunforvaret sitter i fordøyelsen vil det å holde denne sunn og sterk under reisen, beskytte deg slik at du og din familie kan nyte feiren og tiden sammen.

Dr. Natasha Campbell-McBride mener at for å få den beste beskyttelsen mot sykdom og infeksjoner du kan få på reise, bør du starte med å ta tilskudd av probiotika 2-4 uker før du drar hvis du ikke allerede tar det. Det gir de gode tarmbakteriene tid til å kolonisere og bygge opp tarmfloraen slik at immunforsvaret er optimalisert når du drar. Deretter fortsetter du å ta probiotikaen under hele reisen og i minst 2 uker etter at du kommer hjem. Du kan med fordel ta gode doser probiotika både til frokost og middag under selve reisen, det vil si x 2 daglig.

Her er min anbefaling og hva jeg gjorde da vi dro til Thailand og Vietnam i desember ( jeg tar probiotika hver dag): 1 kapsel av Lab4 probiotika ( lactobaciller + bifidobakterier) gjennom produktet Daglig eller produktet Reise som har 12,5 mrd gode bakterier. Disse får du på www.pro-ven.no. Produktet Reise har i tillegg ingefær, glutamin og aloe vera som alle beskytter mot infeksjoner.  Du kan også bruke Proven sitt produkt Fit for School som har de samme bakteriene og i samme dose. Fit for Scool er tyggetabletter og finnes også i pulver som kan være lettere for barn enn kapsler. Mine barn klarer å ta kapsler, og en kapsel kan også åpnes og drysses i munn eller drikke. Ta tilskudd av probiotika til måltider. Lab4 probiotika fra Proven trenger ikke å stå i kjøleskap. 

Diarè eller matintoleranser etter reise?

Hvis du allerede er plaget av diarè og mageproblemer etter reise, kan det være aktuelt å bruke SBOs ( soil based organism ) og Saccaromyces boulardii ved siden av Lab4 probiotika. De kan du få tak i på nettsteder som Iherb. I min klinikk tester jeg med bioresonans for ulike belastninger av mikrober og behandler utifra dette med biorsonansbehandling, og råd om mat og tilskudd. Etter min erfaring har de fleste behov for mer av lactobaciller og bifidobakterier. Og i følge nevrolog David Perlmutter har disse to stammene som finnes i Lab4 produktene, spesielt beskyttende egenskaper. De lager stoffer som uskadeliggjør farlige mikrober , og holder tarmveggen tett så ikke immuncellene overbelastes. Et indre sunt økosystem skaper med andre ord balanse, så du kan tåle litt utfordrende mat og miljø. 

Med dette tipset, og råd om å få i deg nok vann, fiber og gjerne fermenterte grønnsaker, håper jeg du og familien også får en reise med friske, lange og lyse dager! Da gjenstår det bare å ønske deg god tur!

Kimchi

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

Meld deg på Kurs i fermentering 08.03

kurs 4,5 t med både foredrag, praktisk fermentering, Qi-gong og goodiebag: 1700 kr ordinær pris. Nå : kun 1400 kr!
Dette blir siste sjanse i Solbakken 1 i Drammen siden kjøkkenet skal bygges inn i en leilighet.